fbpx

Juletid til glede eller besvær?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

(Dette er et blogginnlegg som ble skrevet for tre år siden, men er fortsatt like aktuelt). 

Jul igjen. Bare tre dager nå. Åh, som vi gleder oss! «Nå skal vi vel ha det koselig dere!» Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke har vært så veldig glad i julen. Men det skal du vite, det er ikke helt akseptert å si høyt! For i julen da HAR vi det koselig!! Sånn er det bare!

Jule-vondt-i-magen

Cecilie på 5 år gledet seg ikke til jul. Det gjorde ikke Cecilie på 10 eller 15 heller. Cecilie hadde jule-vondt-i-magen og julestress.

Dessverre.

Dessverre, fordi det sitter i når man blir voksen. Fordi det er vanskelig å glede seg til jul når du aldri har gjort det. 

Jule-vondt-i-magen forsvinner ikke så lett det skjønner du. Men som voksen, hvis du velger det, hvis du virkelig ønsker og jobber for at det skal bli bedre, kan det det.

Da min eldste datter var et år, skjønte jeg at jeg måtte jobbe med dette. Fordi nå var det ikke jeg som var barnet,  nå var jeg mamma. Vi måtte skape våre egne juletradisjoner. 

 

Mine to jenter gleder seg til jul. Heldigvis! Derfor gleder jeg meg også til julaften. Det å se forventningen og gleden i to par barneøyne, det betyr alt! Og når vi annethvert år feirer med mine to nydelige, små nevøer, ja DA gir julaften dobbel lykke! Og for oss foreldrene er det en selvfølge at julaften, ja det er barnas dag!! 

Julekos

En annen ting som betyr mye for meg i advents- og juletiden, er kirken. Jeg har alltid sunget i kor, og det å synge i kor i jula, det er noe helt spesielt! På søndag var jeg en av rundt 100 sangere som sang julen inn i Fredrikstad Domkirke. En fullstappet kirke, flotte sangere og musikere, noen av de mektigste julesanger jeg vet om – ikke av typen «glade jul», men «Hør kor englar syng fra sky» og «Julemottet». De sangene, som når 100 sangere og en full menighet synger dem, får kirketaket bokstavelig talt til å løfte seg!!

Og når siste sangen er Deilig er jorden. Ja, da kommer tårene. Tårene er vonde og gode på samme tid. Tårene er glede, sinne, bitterhet og savn. Deilig er jorden rommer alle de følelsene. Det er et helt spesielt fellesskap i kirkerommet da. Så takk til alle nordmenn som går i kirken i jula, dere bidrar til julestemning og fellesskap til flere enn dere selv!! 

Adventstid uten må, skal og bør

Jeg har også lært meg til å sette pris på adventstiden. Mørke kvelder med fyr på peisen og stearinlys. Barna som våkner ekstra tidlig fordi de ikke kan vente med å åpne kalendergaven og snu datoterningene i vår adventskalender. Det er vår nedtelling. Og det er den beste julepynten jeg noen gang har kjøpt!

Dessuten koser jeg meg med juleavslutning på skolen, pynte , handle julegaver, lage pepperkaker. Men jeg har ikke lenger noe MÅ og SKAL og BØR! Jeg har ikke laget noen flere kaker enn pepperkakene. Jeg hadde egentlig tenkt at jeg skulle gjøre det, hvis jeg fikk lyst. Men slik ble det ikke, derfor ble det heller ikke noen julekaker. Og vet du, det er helt greit! For første gang i mitt voksne liv er det helt greit.

Juletid til glede eller besvær?

Juleminner

Denne julen blir spesiell for meg og min familie. Dette er julen uten min kjæreste Bestemor. Bestemor var spesiell. Hun var liksom «Mother Familias», og var min andre mamma. Hun betydde ALT for meg. Hun var varme, omsorg og trygghet.

Men jeg må si at bestemor hadde en svakhet. Og det var julestress. Og som barn, opplevde jeg vel at det meste var at typen MÅTTE. Jeg tror egentlig ikke at det var så mye lystfølelse. I julen MÅ vi bake alle 7 slaga. Om noen spiser de 7 sortene eller ikke, spiller egentlig ingen rolle. Som barn husker jeg at jeg lurte på om det egentlig ble noen jul uten de 7 slaga.  Ikke kan jeg navnet på dem heller – men det har jeg aldri turt å si:-)

All julematen var selvfølgelig hjemmelaget. Og første juledag kom hele slekta på julelunsj. Koldtbordet bugnet! Det var det viktigste. Og restene levde vi på til over nyttår. Jeg husker at jeg savnet å bare ha litt advents- og julekos med bestemor. Jeg kunne ønske at hun kunne komme i kirken å høre meg synge på julaften. Men nei. Det hadde hun ikke tid til må skjønne.

Julen er tid for nestekjærlighet og omsorg

Så til alle dere som stresser i adventstiden. Det er ikke det julen handler om. Hva julen handler om, er vel forskjellig fra person til person. Men den handler i  hvert fall ikke om gullende, rene hus, syv slag og en IPhone under treet. Jeg ønsker at julen skal være en tid for kos og hygge, nestekjærlighet og omsorg. Omsorg for de som ikke har det så greit, og overfor de nære og kjære. 

Hver advent tenker jeg på alle de barna som av en eller annen grunn gruer seg til jul. På alle de som har jule-vondt-i-magen, som jeg hadde som liten jente. Som så mange ganger før, har jeg latt meg berøre av Pål-Andrè Grinderud. Han pleier å skrive en kronikk i Aftenposten i jula. I  over tyve år har han har lagt ned et enestående arbeid for barn og unge som får jule-vondt-i-magen. Uten å forvente noe tilbake har han gjort dette. I nestekjærlighet til alle de barna som ikke har det så greit. Det står det respekt av.

Ta vare på de små stundene

Mitt ønske er at du tar vare på de små stundene! Ikke stress så mye at du ikke ser forventningen og lykken i små barneøyne. Og hvis du ser noen som IKKE har juleforventningen i øynene. Er det noe du kan gjøre? Vis at du bryr deg. DET er juleglede det! Hvis det er riktig for deg, gå i kirken mens ribba står i ovnen. Hver tilstede i nuet mens «Deilig er jorden» synges. Med det, så ønsker jeg dere alle en riktig god, velsignet julehøytid!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin