fbpx

Hvordan hjelpe barn med vanskelige følelser

hjelpe barn med vanskelige følelser

Når barn har vanskelige følelser, så er det naturlig for foreldre å gjøre alt for å hjelpe barnet. Foreldrene ønsker gjerne å løse problemet for barnet, hjelpe det til å unngå det som trigger og/eller prøve å legge til rette for et bekymringsfritt liv. Selvom foreldre kan og skal legge til rette for barna sine, så kan vi ikke beskytte barnet fra å oppleve vanskelige følelser.

Mange foreldre vet ikke hvordan de kan hjelpe barna ut av vanskelige følelser og er usikre på hva de skal lære barn om følelser.

kjærlighet er ikke nok for å hjelpe med vanskelige følelser

Hva kan vi egentlig gi som foreldre bortsett fra uforbeholden kjærlighet? Tenk deg gutten med ADHD som strever sosialt med andre barn. Han blir mye ertet og mange er slemme mot han. 

Mammaen får så vondt når hun ser at sønnen er lei set. Hun sier: «Jeg prøver å vise at jeg elsker han uansett. Vi betrygger han med at han er veldig viktig for oss». Det er godt å vite for sønnen, men det hjelper ikke når han trenger hjelp til å få bedre forhold til vennene.  

En jente vil ikke på skolen. Foreldrene har hørt at det er viktig å ikke presse, sik at det utvikler seg til skolevegring. Det er så vanskelig å se datteren komme hjem gråtende hjem fra skolen, og det er jo umulig å si at hun må gå på skolen når hun bare gråter og gruer seg hver morgen. Og nok en dag får datteren være hjemme. Det gjør at det stadig blir vanskeligere å komme på skolen. 

Hvorfor? Jenta får ikke hjelp til å løse det som er krevende. 

Konsekvensen av å akseptere alle følelser uten å veilede

Foreldrene i eksemplene over anerkjenner barnas følelser og det er bra. Utfordringen er at de ikke tåler å se at barnet har det vanskelig og gjør alt de kan for å fjerne det som er vanskelig. De er anerkjennende uten å veilede barnet. De lærer ikke barnet å regulere følelsene. Konsekvensen er at barna klarer ikke å roe seg ned etter de er sinte, triste, eller lei seg, noe som igjen fører til at det kan bli vanskelig å konsentrere seg. Og de vil igjen og igjen havne i de samme utfordringene, fordi de ikke får hjelp til å mestre det som er vanskelig. Dette er holdningsløse foreldre som ikke klarer å se at barnet har det vanskelig.

foreldre som prøver å fjerne vanskelige følelser

 • Godtar alle følelser 
 • Gir barnet trøst når de har vanskelige følelser
 • Gir lite veiledning på atferd
 • Er ettergivende – setter ikke grenser. Det er vanskelig å sette grenser
 • Hjelper ikke barn med å løse problemer
 • Tror det er lite du kan gjøre med vanskelige følelser, bortsett fra å la dem rase ut
 • Slipp ut følelsene, og deretter tro at det er greit. 

Aksepter alle følelser men ikke all atferd

Emosjonsfokuserte foreldre ligner på mange måter de holdningsløse. Begge har en uforbeholden aksept for barnas følelser. Ingen prøver å overse eller fornekte følelsene. De bagatelliserer eller gjør ikke narr av følelsesutbrudd. I motsetning til holdningsløse foreldre, så aksepterer imidlertid ikke emosjonsfokuserte foreldre all atferd. De veileder barna og aksepterer ikke all atferd. De setter grenser for upassende atferd. Det er greit å bli sint, men det er ikke greit å slå av den grunn. Det er helt greit at du er sint på søsteren din, men du får ikke komme med stygge bemerkninger. 

vanskelige følelser hos barn

Hvordan aksepterer du vanskelge følelser?

 • Ser på barnas negative følelser som en mulighet til å oppnå nærhet
 • Klarer å være sammen med et trist, sint eller redd barn, og blir ikke utålmodig over følelser
 • Er klar over egne følelser og anerkjenner dem
 • Ser de vanskelige følelsene som viktig for oppdragelsen
 • Er oppmerksom på barnas følelser
 • Lærer barna å regulere egne følelser og gi utløp for dem på en passende måte
 • Oppmerksom på egne følelser. Det nytter ikke å lære barnet å regulere egne følelser hvis du selv ikke vet hvordan du skal håndtere egne følelser. 

Hva gjør du når barnet ikke vet hva det føler?

Ofte så spør vi barnet hva føler du nå? Og svaret er «vet ikke». Da er det lett å gi opp.

I de fleste tilfellene så vet imidlertid ikke barnet hvor følelsene kommer fra og hva de føler. 

Dette gjør du når barnet ikke vet hva det føler:

 • Hjelp barnet med å identifisere følelsene sine.
 • Snakk om hva dere kan gjøre neste gang.
 • Bruk problemløsning for å idemyldre på hvordan dere kan takle ulike utfordringer. 

En mor har en gutt på 10 år med sterkt sinne og mye frustrasjoner. Når han blir sint, sier mor at han skriker og kaster ting og han kan også la det ut over lillebror som bare er et år gammel. Mor prøver ikke å fjerne de sinte følelsene, hun mener at det ikke vil være mulig, men hun prøver å lære sønnen bedre måter å uttrykke det på. Når hun ser spenningen begynne å bygge seg opp, styrer hun han i retning av aktiviteter der han kan gi utløp for følelsene, som å leke i kjelleren, hamre løs på noe, hoppe på trampolinen.

 Som emosjonsfokusert forelder føler du ikke at du må ordne alt som går galt i barnas liv. Tvert i mot, så er det en mulighet for læring. Som emosjonsfokusert tør du å vise følelser selv. Du tør å være sint og lei deg foran barnet ditt – men du tør også å gå å snakke med barnet om det etterpå. På denne måten gir du barnet kunnskap om hvordan de kan takle egne følelser. Du lærer barnet å regulere sine følelser

Hvorfor er det viktig å trene barnet på å regulere følelsene sine?

Forskning viser at foreldre som jobber aktivt med å hjelpe barnet med å regulere følelsene sine, opplever at barnas atferdsproblemer blir mindre. 

 1. Foreldrene gir respons når følelsene er på et lavt intensitetsnivå 
 2. Når barn får respons på følelsene fra de er små, blir de flinkere til å trøste seg selv
 3. Når foreldre ikke er negative til barnets følelser, er det færre konflikter, men foreldrene settere klare grenser, som gjør at det er forutsigbart for barnet.
 4. Det styrker det følelsesmessige båndet mellom foreldre og barn. Barnet ser foreldrene som allierte

Kommentarer på Hvordan hjelpe barn med vanskelige følelser

 1. Ceciliejahreie.no er en svært nyttig og lærerik hjemmeside for alle som har barn og /eller jobber med barn, og spesielt der barna har utfordringer i samspillet med andre. Her er kunnskap, konkrete mål og gode råd forklart på en positiv og ærlig måte. Cecilie har et varmt hjerte i sin formidling der betydningen av det gode samspillet er overordnet. Vi voksne har alltid noe å lære, og spesielt når det gjelder å snakke med barna om følelser ❤️

  1. Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding Mariannne! Det varmer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.