fbpx

Hva skjer med deg når tenåringen har et sinneutbrudd?

Det kan være vanskelig og tungt å forholde seg til sinneutbrudd hos tenåringen. For han skulle jo hatt kontroll på det nå? Har du et komplekst barn, med ADHD eller lignende, så er nettopp kontroll over følelsene noe av det som er krevende.Kanskje føler du at du også eksploderer når tenåringen blir sint? Da er denne artikkelen for deg. Dynamikken mellom deg og tenåringen har stor betydning for hvordan hverdagen utspiller seg i familien, og hvordan stemningen i hjemmet er. Måten dere møter hverandres følelser på, mønstrene dere etter hvert får i relasjonen dere imellom og hvor ofte dere har raseriutbrudd.  Men hva skjer egentlig med deg når tenåringen blir sint? Hvorfor blir du også så sint da?

Sinneutbrudd hos tenåringer

Et sinneutbrudd kan selvfølgelig være skremmende hos alle barn. Og alle barn er sinte innimellom. Det er helt naturlig. Det som derimot er spesielt for komplekse barn og unge, er at de ofte uttrykker sinne på en måte som kan være innmari skremmende for foreldrene. Mer skremmende enn tilsvarende utbrudd hos nevrotypiske barn.

Der nevrotypiske barn vil ha en viss kontroll over følelsene sine, kan det være en helt annen historie for barn og unge med ADHD.Barna våre kan ha raseriutbrudd som går over alle grenser. Sinneutbrudd som foreldre med nevrotypiske barn møter sjeldnere og sjeldnere etter fylte 6 år, kan foreldre til barn med ADHD ha når de er tenåringer.  Det er vanskelig å stå med en tolvåring eller en femtenåring som oppfører seg som et langt yngre, nevrotypisk barn, og kanskje kjenner vi også på urettferdigheten rundt det. Utbruddene vi som foreldre møter kan ha slag og spark, barnet ødelegger gjenstander og har veldig stygge ord. Utbruddene kan på denne måten også oppleves mer voldsomme og langt mer komplekse.

Sinne er annerledes enn andre følelser 

En ting som er helt sikkert, er at tenåringens sinne trykker på knappene våre. I langt større grad enn i møte med andre følelser. De aller fleste foreldre håndterer gjerne barna våre godt når de er lei seg, sultne eller trøtte. Sinne derimot, er ofte en følelse vi som foreldre takler veldig dårlig. Hovedgrunnen til at vi takler tenåringer som er sinte dårlig, er at vi tar det personlig. Vi føler det som et angrep og har et stort behov for å forsvare oss. Derfor kjemper vi, og kan ofte befinne oss i en situasjon der vi også blir sinte. Eller begynner å oppføre oss som barn tilbake.

Og det er når den voksne oppfører seg som et barn at problemet oppstår.

Hvor godt lærte du selv å kontrollere sinne som barn?

Kanskje lærte du at sinne var en følelse knyttet til skam, eller fikk beskjed om at dersom du var sint, fikk du ikke lov å være med et sted eller måtte sitte for deg selv på rommet til du var blid igjen. Svært mange voksne sliter med å takle sine barns sinneutbrudd, fordi de selv ikke har lært å kontrollere sitt eget sinne. Når de blir konfrontert med disse følelsene, vil derfor det naturlige reaksjonsmønsteret være å gå i forsvar. Eller føle at det er urettferdig at barnet er sint.Eller at det kan slutte å være sint, som du selv fikk beskjed om da du var barn.  Det er ikke rart at du synes det er vanskelig. Det du ikke har lært, er vanskelig å gjøre på en god måte, for å sette det på spissen.

Vi trenger voksne som klarer å kontrollere sitt eget sinne, og kontrollere sin egen respons på tenåringens sinne. 

ikke ta tenåringens sinneutbrudd personlig

Regel nummer en for å få til det, er å ikke ta sinnet personlig.  At tenåringen er sint, handler svært sjelden om deg.    Det handler om noe som er vanskelig for tenåringen, for eksempel:

  • Lei seg. 
  • Føler seg overveldet.
  • Føler seg urettferdig behandlet.
  • Ting skjedde ikke på den måten h*n hadde forestilt seg. 
  • Noe som h*n ikke har forstått
  • En sosial kontekst som har vært krevende
  • For store krav og forventninger

Kontrollert og ukontrollert sinneutbrudd

Synes du det er vanskelig å møte tenåringens sinneutbrudd, kan jeg fortelle deg at det finnes to typer sinne. Det ene er den kontrollerte typen, og det andre er den ukontrollerte typen.   Ved å lære deg forskjellen på disse to og forstå hvordan du kan påvirke utfallet, kan du bli mye tryggere i din rolle som forelder.Da vil du kunne ta ned anfallene i langt større grad før de eskalerer, og bidra til at tenåringen føler seg så trygg at mengden raserianfall reduseres.  Det vil også være lettere for deg å bevare den roen du må ha for å møte tenåringen på en god måte. Selv når han skriker de styggeste ordene du noen gang har hørt, ramponerer ting rundt seg og slår etter deg.   For jeg vet at det ikke er enkelt.Derfor har jeg laget et kurs som handler om å hjelpe barn og unge med sinnemestring. Der vil du få en forståelse av barnet eller ungdommens sinne, hvordan du skal forholde deg når barnet blir sint, og konkrete verktøy til hvordan du kan hjelpe barnet å takle sine egne følelser.  Sinneutbrudd vil rett og slett være enklere å håndtere, for både deg og barnet eller ungdommen. sinneutbrudd

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *