fbpx

Å møte barnet med forståelse – gir det alltid god samarbeid?

forståelse

Mange foreldre tenker at kjernen til et godt samarbeid med barnet, er forståelse.

Det er det vi hører, hele tiden. Jeg mener at forståelse ikke alltid er den riktige veien til samarbeid dersom du har et komplekst barn som kanskje har en diagnose som ADHD, autisme eller tourettes eller har vært utsatt for traumer..

Blir du overrasket når jeg sier det? Jeg som alltid snakker om forståelse og nysgjerrighet?

når det ikke går an å forstå 

Grunnen til at jeg sier det er nettopp hva du gjør da når det ikke går an å forstå? Når hjernen til barnet er skrudd sammen på en helt annen måte enn din, og det føles som dere lever på hver deres planet?

Skal du piske deg selv da? For at du ikke «prøver hardt nok» å forstå? Eller at du ikke er «flink nok» til å forstå?

Du kan jo ikke forstå, så hvorfor prøver du så hardt? Jeg vet at det er sårt og vanskelig å ikke nå inn til sitt eget barn, og at det ligger naturlig i oss å søke forståelse.

Jeg vet det, fordi jeg har opplevd det selv. Stanget hodet mot en isfront, krasjet inn i en usynlig konflikt og tråkket over grenser jeg ikke engang visste eksisterte. Selv om jeg ikke mente å gjøre noen av delene. Å forstå et komplekst barn som kanskje har autisme eller ADHD med et rasjonelt, «helt vanlig» sinn? Det er faktisk en utrolig vanskelig oppgave. Jeg vil berømme deg for at du virkelig prøver, det sier mye om den kjærligheten du har for barnet ditt. 

Du blir frustrert når du prøver å forstå og ikke klarer det

For du blir frustrert når du prøver å forstå og ikke klarer det. Barnet blir frustrert av å forklare deg hvordan ting er, når du ikke har mulighet til å forstå. Det føles vanskelig når ting ikke ender i den retningen vi så for oss. Når alt vi gjør rett og slett blir «feil», uansett hvor «riktig» vi prøver å oppføre oss.  

Vi klandrer oss selv. Hvis vi bare kunne forstått mer. 

Det er dette, og de vonde følelsene som følger med, som gjør at foreldre til barn med ulike diagnoser kan bli stressa, syke, utslitt eller til og med utbrent. Derfor er det veldig viktig for meg å fortelle deg hvordan du kan bli mindre frustrert. Hvordan du som mamma eller pappa til et komplekst barn kan få en bedre hverdag med mindre vonde følelser. 

Nøkkelen til bedre samarbeid er ikke forståelse, men aksept

Det jeg skal fortelle deg nå, vil jeg at du tar på alvor. For dette er viktig: Det er ikke alt du kan forstå, men du kan akseptere alt.

Jo raskere du forstår denne setningen, jo lettere blir det for deg å samarbeide med barnet ditt. Du trenger ikke forstå hvorfor barnet ditt får raserianfall når du skal vaske favorittgenseren, men du kan akseptere at det er sånn. Du trenger ikke forstå hvorfor det blir bråk «hver gang» dere skal ut av døra, men du kan godta at det føles sånn for henne. Du trenger ikke forstå at bestemor er teit, men du kan erkjenne at det er en sannhet for barnet ditt.

Når du møter barnet og atferden med aksept, vil barnet se at du prøver å samarbeide. Når du prøver å forstå ting du ikke har mulighet til å forstå, vil det skape avstand mellom deg og barnet. Ved felles aksept, selv når forståelsen mangler, kan dere få en nærere og kjærligere relasjon, som igjen gir bedre grobunn for samarbeid. Jeg vil ta fra deg skammen for at du ikke forstår, og gi deg gleden av å akseptere. Din kjærlighet til barnet er ikke avhengig av at du forstår alt, så du kan trygt legge vekk alle de vonde følelsene.

For du. Skal jeg fortelle deg en hemmelighet? Alle foreldrene med barn uten diagnoser? De forstår ikke alt barna sine gjør hele tiden, de heller.

sinneutbrudd

Kommentarer på Å møte barnet med forståelse – gir det alltid god samarbeid?

  1. Det er helt sant. Men alle barn med adhd og er forskjellige. Alle barn, voksne er forskjellige og korleis å møte barne sitt på best mulige måte.
    Funker det ikkje den dagen så vill det ikkje si at du ikkje er en dårlig mor/far. Barnet eller den voksne kan ha en dårlig dag.

    1. Hei Marit, ja, selvfølgelig er alle forskjellige. Og alle har vi dårlige dager, de har jeg mange av:-) Men, jeg ser ikke at noe i artikkelen skulle si noe om å være en dårlig mor eller far?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *